MISSION

Proloog

Zuid-Limburg en met name “onze mijnstreek” kent een rijk industrieel verleden.

Eind 18e eeuw is men begonnen met het winnen van de eerste steenkool uit Limburgse bodem. De vraag naar steenkool groeide exponentieel en begin 19e eeuw was de mijnstreek één van de grootste industrieën van Nederland. De zuid-Limburgers waren trots op hun mijnen en hun koempels (mijnwerkers). Na het vinden van aardgas in Slochteren, import van goedkope grondstoffen, besloot de minister van economische zaken de 17e december 1965 om de steenkool winning af te bouwen en nog geen 9 jaar later werd de laatste mijn gesloten. De enorme bouwwerken werden met een onvoorstelbaar tempo gesloopt, het leek alsof Zuid-Limburg haar mijnverleden snel wilde vergeten.

De mijnstreek zat in een identiteitscrisis, de trotse koempels waren werkeloos, alles waar ze generatie na generatie voor stonden was er opeens niet meer.

De Nederlandse regering heeft naderhand geprobeerd, deels succesvol, de regio nieuw leven in te blazen door nieuwe industrieën aan te trekken of bestaande verder uit te breiden, denk aan een DSM, Nedcar, Emma Schoenen. Het LIOF (Limburgs Instituut voor OntwikkelingsFinanciering) was één van de instrumenten om deze ommekeer succesvol te maken.

Heden ten dage is van onze mijnen nagenoeg niks meer zichtbaar, en toch neemt bijna elke bewoner en elk bedrijf wel ergens een stuk mijnverleden met zich mee, soms zonder dat ze het weten.

 

KOM E+A

Ook KOM E+A heeft deze onmiskenbare binding, ondanks haar relatief kort bestaan. Klanten als DSM, Nedcar, Emma Workwear, maar ook leveranciers die in 1930 al onderdelen leverden voor de mijnen. Familieleden van werknemers die vroeger nog in de “Koel” gewerkt hebben. Onze locatie gelegen op een oud LIOF terrein, een terrein wat LIOF destijds heeft aangekocht om nieuwe bedrijven aan te trekken na de mijnsluitingen. En zo zijn er nog genoeg aanknopingspunten.

Onze missie is om onze regio weer wereldwijd op de kaart te zetten als een innovatieve regio met hardwerkende mensen. We proberen altijd een tandje meer bij te zetten dan de rest, altijd iets verder te denken. We proberen scholieren te “begeisteren” door de mooie en creatieve wereld van de techniek.

Het vakmanschap en trots waarmee “onze koempels” hebben gewerkt zijn onze fundamenten en dit dragen dan we dan ook uit met ons technisch innovatief bedrijf.

 

Links

Info over de mijnen in zuid limburg 

Hèt mooiste boek over de opkomst en ondergang van de mijnen

Het LIOF